Infosessies hulpmiddelen Dyslexie

Inschrijven en data via inschrijvingspagina infosessies.

schoolmeisje werkt op de laptopTijdens deze infosessies geven we informatie over de nieuwe programma's Lezergame en Alinea (zowel software als app voor iPhone en iPad).

We demonstreren ook de softwarepakketten die in heel wat scholen, bedrijven en gezinnen succesvol ingezet worden als redelijke aanpassing: Kurzweil 3000 en WoDy.

Voor wie?

Deze infosessies zijn bedoeld voor ouders, begeleiders, leerkrachten, therapeuten, werkgevers,… van iedereen die te maken heeft met dyslexie, dysorthografie of andere lees-, schrijf- en taalproblemen. Maar natuurlijk kun je er ook terecht wanneer je zelf last hebt van een lees- schrijf-, leer- of taalprobleem of als je gewoon interesse hebt in onze producten en onze aanpak.

Praktisch

Een infosessie duurt ongeveer 1,5 uur. De deelname aan een infosessie is gratis.

In oktober gaat er in elke provincie een infosessie door, je vindt de uren op het online inschrijvingsformulier.

Passen deze data niet, dan kan je uiteraard ook bij onze medewerkers terecht voor info en advies.

Inschrijven

Deelname is gratis, het aantal plaatsen is beperkt; vooraf inschrijven is daarom noodzakelijk en kan via het online inschrijvingsformulier.

Deze programma's stellen we voor:

Alinea: Geavanceerde compenserende software

Alinea is een zeer gebruiksvriendelijk programma met afzonderlijke profielen voor de basisschool, het secundair en hoger onderwijs en volwassenen.

Het biedt standaard schrijf- en leesondersteuning voor het Nederlands, Frans, Engels en Duits.

  • Lees: Alinea leest geselecteerde tekst voor in alle programma’s.
  • Schrijf: Met de corrigerende woordvoorspelling en duidelijke uitleg schrijf je een foutloze tekst.
  • Corrigeren: Met de ingebouwde spellingcontrole corrigeer je werkwoorden en spelling ook nà het schrijven.
  • Zoek op: Wat je niet begrijpt, zoek je op in sprekende woordenboeken met illustraties en voorbeeldzinnen.
  • Werk in pdf: Lezen, schrijven, tekenen en studeren in tekstPDF (ADIBib en gescande documenten). Met Alinea heb je meer dan een digitale balpen bij de hand. Je markeert je tekst in pdf's met kleuren, onderlijnt of doorstreept, je tekent je eigen schema’s,...

Alinea App: scannen en lezen met je iPhone of iPad     

Je fotografeert de tekst met je iPhone of iPad, Alinea App zet die om naar een bewerkbare pdf, leest voor en bewaart de tekst als werkdocument in je digitale bibliotheek.

Daarna kun je met de Alinea software op je pc het bestand verder bewerken en gebruiken om te studeren.

Lees hier alle details over Alinea

Kurzweil 3000 : de meest complete compenserende software voor dyslexie

Met K3000 kun je op elke leeftijd, op elk onderwijsniveau tot in het latere beroepsleven zelfstandig je lees-, schrijf- en taalproblemen compenseren.

In versie 15 werd de Windows gebruikersomgeving vernieuwd en heel wat extra functies toegevoegd. Voor Mac kwam een screenshotlezer ter beschikking naast andere handige functies.   

De grootste vernieuwing is de K3000 mobile app. Lezen, opzoeken, studeren, schrijven kan je nu zowel op pc als op iPad, iPhone of iPod touch 5. Alle wijzigingen worden bijgehouden via Dropbox.

Lees meer over Kurzweil 3000 v15.

WoDy: uitstekend woordvoorspellingsprogramma in 4 talen

WoDy is een eenvoudig te bedienen en aanpasbaar schrijf- en voorleesprogramma, dat je kunt gebruiken in alle computerprogramma’s waar je tekst typt en/of tekst kunt selecteren (vb. Word, Internet, E-mail, ADIBib boeken).

WoDy bevat een speciale woordvoorspeller voor wie moeite heeft met spelling van het Nederlands, Frans, Engels of Duits. Zelfs als je het woord fout schrijft, zal het programma toch de juiste woorden voorspellen (vb. sirkus – circus). Het programma helpt je ook bij het schrijven van homofonen (vb. pijl - peil) en het aaneenschrijven van woorden (vb. bal pen). Twijfel je aan de schrijfwijze van een werkwoord, dan kan je de vervoeging van het werkwoord bekijken. Je kunt ook de betekenis of de vertaling van woorden opzoeken via de ingebouwde woordenboeken en voor heel wat woorden is er ook een afbeelding.

WoDy houdt rekening met je persoonlijk foutenprofiel en is ontwikkeld voor mensen met dyslexie/dysorthografie, maar bruikbaar voor iedereen die snel en foutloos wil typen.

Lees meer over WoDy.

Lezergame: Leestraining met educatieve games

Deze aanvullende leesmethode kan je flexibel inzetten bij zowel kinderen die zijn vastgelopen in het leesproces als bij aanvankelijke lezers.

Het totaalpakket omvat leesboeken, educatieve games en oefenmappen.

Het educatief concept is van Martine Ceyssens, de educatieve games zijn van de hand van Sensotec, terwijl de boekjes en oefenmappen door Abimo verzorgd worden.

De boeken, de game en de oefenmappen zijn perfect op elkaar afgestemd en bevatten telkens woorden met dezelfde basisstructuren.

BrowseAloud: Laat je website voorlezen

Maak je website toegankelijk voor iedereen met deze tool. Het is heel gemakkelijk te installeren en je geeft mensen de kans om je website te beluisteren.

Het is heel gebruiksvriendelijk voor je bezoeker en werkt snel.

Lees meer over BrowseAloud.

Demoversies : probeer de software thuis gratis uit

Na de infosessie kun je van verschillende programma's een gratis demoversie meenemen of downloaden.

Andere workshops en opleidingen

Sensotec biedt workshops en opleidingen aan voor verschillende softwareprogramma's.

Op de overzichtspagina opleidingen zie je wat er nog op onze planning staat.