Onderzoek, ontwikkeling en lokalisatie

Focus op gesproken en geschreven communicatie

Vrouw scant pagina uit boek met Sensotec Reporter

Sensotec doet vooral onderzoek naar en ontwikkeling van software en hardware waarmee tekst en communicatie toegankelijk gemaakt worden voor mensen met lees- en leerproblemen, zoals blinden, slechtzienden en dyslectici. Enkele middelen hiervoor zijn vergroting, braille, tekst naar spraak en spraakherkenning.

Sensotec verricht vooral onderzoek op het vlak van:

  • taal- en spraaktechnologische toepassingen voor personen met dyslexie of met visuele beperkingen
  • spraakherkenning en tekst-naar-spraak
  • de automatische en simultane omzetting van braille naar gewoon schrift en omgekeerd
  • de automatische en simultane omzetting van wiskundebraille naar gewoon schrift
  • de aanwending van braille als notitiemedium en van elektronische spraak als weergavemedium voor visueel gehandicapten
  • het toegankelijk maken en converteren van documenten

Baanbrekende producten

Dit onderzoekswerk is toegepast in een aantal eigen commerciële producten zoals de Braildec, de EuroScope, de Reporter en WoDy.

De Braildec decodeert braille en zet deze om naar voor zienden leesbaar zwartschrift. Dit toestel was één van de eerste producten van Sensotec en kende een groot succes.

De EuroScope is een autonoom elektronisch notitietoestel dat de blinde gebruiker toelaat notities te nemen, te bewaren, uit te printen of door te sturen naar een computer. Wat op de EuroScope in braille aangemaakt wordt, kan in een klassiek leesbaar formaat op een andere computer geopend worden of wordt door de EuroScope in spraak voorgelezen. Als draagbare braille-organiser en -leesregel functioneert het toestel als tekstverwerker, rekenmachine, agenda, internetbrowser, mp3-speler en nog veel meer.

De Reporter is een autonoom voorleestoestel dat uitblinkt door zijn veelzijdigheid maar ook door de eenvoud in gebruik, wat vooral de oudere generaties ten goede komt.

Deze producten worden nu op vrij grote schaal internationaal verdeeld en gebruikt.

Met WoDy bracht Sensotec een zelfcorrigerende sprekende woordvoorspeller op de markt voor mensen met dyslexie/dysorthografie.

In 2014 ontwikkelde Sensotec in samenwerking met KNFB Reading Technologies de KNFB Reader: een app waarmee je als blinde of slechtziende persoon tekst inscant met je iPhone en die onmiddellijk laat voorlezen.

Lokalisatie

Man leest brief met Mobile Reader

Naast de productie en verdere ontwikkeling van eigen toestellen is Sensotec partner van buitenlandse producenten voor de lokalisatie (aanpassing aan de lokale context), vertaling en internationale distributie van verschillende softwareprogramma’s. De meest gekende producten zijn:

  • Kurzweil 1000: documentlezer met ondermeer tekstherkenning en –bewerking voor blinden
  • Kurzweil 3000: een verdere uitontwikkeling van Kurzweil 1000 tot compenserende software voor personen met een lees- of leerprobleem, uitermate geschikt voor slechtzienden en dyslectici
  • Mobile Reader: softwarepakket dat een gsm-toestel laat functioneren als een mobiel voorleesapparaat voor blinden en slechtzienden (knfbReader) en dyslectici (kReader). Voorloper van de KNFB Reader.
  • Audio Notetaker: softwarepakket dat geluidsnotities visueel weergeeft als tijdsbalkjes.