Blinde persoon met geleidehond

Geschiedenis

Onderzoek als grondslag

Sensotec is ontstaan onder impuls van het Koninklijk Medisch Pedagogisch Instituut Spermalie uit Brugge. Geïnspireerd door de evoluties van de techniek wilde het Instituut voor blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden de leerlingen hulpmiddelen aanbieden om tekst en communicatie beter toegankelijk te maken.

De vraag naar dergelijke hulpmiddelen bestond uiteraard ook buiten het Instituut, en zo ontstond Sensotec in 1986 met de financiële steun van enkele private investeerders als coöperatieve vennootschap (CV), actief op de markt van onderzoek, ontwikkeling en productie van hulpmiddelen voor mensen met een sensoriële handicap.

Verruiming van het aanbod

Het gamma voorgestelde hulpmiddelen én het aantal medewerkers werd gestaag uitgebreid. Naast de eigen producten werden hoogtechnologische producten van andere producenten aangeboden. De hieraan gekoppelde dienstverlening aan de klanten werd een belangrijk handelsmerk.

In 1993 werd Sensotec onder impuls van de financiële markt omgevormd tot een NV.

In 1998 verhuisde Sensotec van Brugge naar Varsenare. In maart 2007 opende het bedrijf het Waals filiaal in Isnes (Gembloux).

Op 1 februari 2009 werden de activiteiten van Data Braille Service (DBS) door Sensotec overgenomen. Ook DBS was gekend als producent en verdeler van hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden met sterke aandacht voor de klantenservice. Met het nieuwe kantoor in Hoevenen werd Sensotec beter bereikbaar voor de klanten in Antwerpen en Vlaams-Brabant.

In februari 2010 verhuisde de Waalse vestiging naar een ruimer, goed bereikbaar kantoor in hartje Namen.

In augustus 2010 verhuisde het hoofdkantoor naar de huidige locatie in Vlamingveld, Jabbeke.

Verruiming van de doelgroep

Het productaanbod van Sensotec evolueerde mee: sinds 2003 werd het productaanbod uitgebreid met technische hulpmiddelen voor mensen met dyslexie. Een bijkomend accent werd gelegd op de lokalisatie van buitenlandse producten zoals Kurzweil 1000, Kurzweil 3000, de Mobile Reader en Audio Notetaker. Voor deze producten zorgt Sensotec voor de volledige lokalisatie: de vertaling van de software en de aanpassing aan de lokale noden van de gebruikers. Deze lokalisaties en de distributie gebeuren niet alleen voor het Nederlands en Frans, maar voor heel wat talen in en buiten Europa.

Sensotec nam deel aan verschillende Europese projecten en ontwikkelde mee de Audiokrant.

In 2010 werd de nieuwste zelf ontwikkelde software op de markt gebracht: WoDy, een corrigerende sprekende woordvoorspeller, zeer geschikt  voor mensen met dyslexie.

In 2014 ontwikkelde Sensotec de KNFB Reader: een app waarmee gedrukte tekst toegankelijk wordt voor blinden, slechtzienden en andere mensen met een leesprobleem.

Groeien naar de toekomst

In de hoogtechnologische branche van hulpmiddelen voor mensen met een beperking staat Sensotec klaar om steeds bij te blijven en verder te ontwikkelen.

Als grootste Belgische bedrijf, werkzaam in deze sector, willen we steeds verder op zoek blijven gaan naar de beste oplossingen voor mensen met visuele beperkingen, lees- of leerproblemen.