Gratis voorleessoftware voor leerlingen met dyslexie of andere leesproblemen

13/10/2017

Voorleessoftware leerlingen

Op vrijdag 13 oktober keurde de Vlaamse Regering een nieuw programma goed om voorleessoftware voor elk kind met een lees-en/of schrijfbeperking te subsidiëren. Op deze manier investeert de regering in voorleessoftware als hulpmiddel voor de 60.000 leerlingen met dyslexie of andere leesproblemen.

Wie kan hiervan genieten?

Elke leerling in het basis- en secundair onderwijs kan, mits voorleggen van een geldig attest, gebruik maken van de gratis software. Volgende attesten komen in aanmerking:

  • Attest dyslexie
  • Attest dyspraxie
  • GON of gemotiveerd verslag
  • ADIBib-attest, opgemaakt door het CLB
  • Buitengewoon onderwijs type 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 of basisaanbod.

Wat moet je nu doen?

De inschrijvingen gaan van start op 15 november 2017 om 10u.


Op deze infopagina beantwoorden we alvast de meeste van jullie vragen.

Wat is het aanbod van Sensotec
Wie komt in aanmerking?
Wie kan registreren?
Hoe registreer je?
Kan je nog wisselen van software?
Wat is het aanbod voor professionals?
Wat als ik al voorleessoftware heb?
Wat is een ABIBib attest?
Wat zijn de voordelen van Sensotec?

Kies je voor de de meest performante software, dan kies je automatisch voor een Sensotec product. Sensotec investeert dagelijks in het verder ontwikkelen en verfijnen van de software.


Alinea van Sensotec is op dat vlak een uniek pakket. Dit pakket combineert uitgebreide functionaliteiten met een groot gebruiksgemak. Daarnaast laat het de gebruiker ook toe om via de superhandige iOS app een foto van een tekst te nemen en deze te laten voorlezen of om te zetten naar een bewerkbare PDF. Zo wordt de voorleessoftware voor de gebruiker op elk moment en elke plaats beschikbaar.


Kies je liever voor de meest complete software die er op de markt bestaat, dan maak je de keuze voor Kurzweil 3000 van Sensotec, bruikbaar op elk platform. Heel compleet maar niet complex omdat het aanpasbaar is aan elke leeftijd en elke gebruikssituatie. Kurzweil kan ook na de middelbare schoolcarrière een grote hulp zijn voor zij die verder studeren of hun professionele carrière starten.


De basisfunctionaliteit van voorleessoftware, inbegrepen in elk pakket, is omzetting van geschreven naar voorgelezen tekst en dit terwijl de gebruiker meeleest op het scherm. De zin wordt in een kleur aangeduid, het voorgelezen woord in een ander kleur. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker op elk moment weet waar hij of zij zich bevindt in de tekst. Compenserende software van Sensotec bevat daarnaast nog heel wat andere handige tools die afhankelijk van de gekozen software al dan niet worden aangeboden: (beeld)woordenboeken, synoniemenlijsten, encyclopedieën, vertaalfuncties, spellingcontrole, woordvoorspelling, studiehulp en examenbeveiliging. Kijk dus goed na wat er in de software van jouw voorkeur inbegrepen is. Is het een match met jouw noden? Op pagina 8 van deze gids vind je alvast een handige vergelijking.


Wil je meer details per programma?

Schrijf je dan in voor een kennismakingssessie bij jou in de buurt:

We helpen je graag verder om de juiste keuze te maken: